fredag 13 mars 2015

Rullbrädor och Under Coverjobb i Asien

I min ungdoms glada dagar åkte jag både konsumplanka, ramp och street på somrarna. Jag blev aldrig någon stjärna, då jag var alldeles för rädd för att slå mig för att riktigt lära mig några häftiga trick. Min riktiga skateboardkarriär började sommaren jag fyllde 15 och spelade Tony Hawks Pro Skater på Nintendo 64.

Det var som att Neversoft hade sett mig stå längst upp på rampen med hjärtat i halsgropen och tyckt synd om mig. "Han vill ju så gärna åka bräda, men stackarn har inte cojones nog. Vi gör ett spel så han äntligen får känna på det."

Tony Hawks Pro Skater hade allt som jag kunde önska mig av ett skateboardspel. Ett lätt att lära-svårt att bemästra-kontrollsystem, ascoola banor och ett helt makalöst soundtrack. Jag minns att jag klarade alla uppdrag, med alla karaktärer, som såklart var riktiga kända åkare. Det var en magisk sommar.

Idag 15 år senare dimper ett litet spel som heter OlliOlli2: Welcome to Olliwood, ner i inkorgen på PS Plus. Jag laddade ner det som jag alltid gör med gratisspelen, men tänkte inte så mycket mer på det de första dagarna.

När jag väl tog mig för att prova spelet tyckte jag först att det var ett småkul skatespel i 2D. Det var svårt och jag tyckte aldrig att man fick in särskilt bra flyt eller långa combos på de första banorna. Men jag hade inget bättre för mig den dagen, så jag nötte på och spelet veckade ut sig som ett litet mästerverk av en origamikonstnär.

En bit in fick jag lära mig manuals och jag mindes skolgården i Tony Hawk 2. Efter ytterligare några banor visade sig att det fanns reverts också. Kryssningsskeppet i Tony Hawk 3 och Motörheads Ace of Spades dök upp i mitt nostalgiska sinne. Det här var ju som att uppleva sin ungdoms spelminnen, men i 2D, skyhögt tempo och snortajt kontroll. Det enda jag kan sakna är ett riktigt bra soundtrack, men det är ju simpelt fixat med lite Spotify. Hatten av till Roll7, som står för utvecklingen och PS Plus som fick mig att prova det.

Ja just ja. Jag har bankat lite triadrumpa i Sleeping Dogs också, men det bleknar bredvid den lilla gigant som är OlliOlli 2: Welcome to Olliwood

1 kommentar:

  1. På tal om Spotify, det ska ju komma till PS4:an denna månad om jag inte är helt ute och cyklar!

    SvaraRadera