tisdag 4 augusti 2015

Elefanter, Eldkastare och Elaka Kungligheter

Far Cry 4 handlar om Ajay Ghale som återvänder till sitt (fiktiva) hemland Kyrat för att sprida sin mors aska, enligt hennes sista önskan. Under en bussfärd blir han dock kidnappad av Kyrats kung Pagan Min, som är excentrisk, våldsam och alldeles underbart flamboyant.  
   Ajay lyckas dock fly med hjälp av Sabal, en av ledarna i rebellgruppen The Golden Path, som försöker störta Kungen.  Här öppnar sig en fri värld att utforska lite som man själv vill. Med hjälp av diverse fordon kan man utforska kartan, som till en början är täckt av dimma. Det avhjälps genom att klättra upp i och kapa de radiotorn som basunerar ut Pagan Mins propaganda. 
   Utöver det så måste man ta över arméns utposter för att göra livet lite tryggare för Kyrats befolkning. Det tycker jag är bland de roligaste delarna av Far Cry 4, eftersom man kan tackla dem som man vill. Jag föredrar att stryka omkring i skuggorna och plocka vakterna, en efter en, utan att de märker något. Är man en mer rättfram spelare, så går det att hyra in legosoldater från The Golden Path för att storma utposterna, ridande på en elefant och med en eldkastare i högsta hugg.  
   När man har tagit över en utpost får man olika småuppdrag som att rädda gisslan utan att bli upptäckt, jaga sällsynta djur, köra galna race eller desarmera bomber. De är alla underhållande, men det finns alltför många för att man inte ska tröttna innan man är klar med alla. Lagom är som bekant alltid bäst.  
   Men alla de där små uppdragen är mer för att levla upp sin karaktär och förbereda en för huvudkampanjen. Det är här som spelets stora brist visar sig, då storyn inte bjuder på några överaskningar och jag har väldigt svårt att köpa Ajays motivation till många av uppdragen. Varför går han med på att prova diverse droger som pundarna Yogi och Reggie tillhandahåller. Eller varför köper han att den före detta krigsherren Longinus har blivit frälst och bara vill ha tillbaka sina bloddiamanter?  
   Nä det här med trovärdiga karaktärer och story är kanske inte Ubisofts starka sida och Far Cry 4 är egentligen bara samma spel som trean, men en ny fasad men det spelar inte så stor roll, när jag har så fantastiskt roligt med allt som finns  att göra i spelet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar